FEBC-FABA
Ons waterdistributienetwerk heeft een investering nodig, niet onze zwembaden!

Zoals de Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba) en haar Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers er tijdens het programma "C'est pas tous les jours Dimanche" op RTL heeft aan herinnerd , vertegenwoordigt het algemeen verbruik van privézwembaden in België een duizendste van onze jaarlijkse behoefte aan water.

Het waterdistributienetwerk in Wallonië is daarentegen grotendeels verouderd. Het verliest 27% van het geproduceerde water door lekkende leidingen in het netwerk, tegenover slechts 13% in Brussel en 17% in Vlaanderen. Zo gaat er ongeveer 60 miljoen m³ drinkwater verloren in Wallonië, 9 miljoen in Brussel en 69 miljoen in Vlaanderen.

In België gaan er dagelijks 100 Olympische zwembaden (3750 m³) aan water verloren. Aangezien we steeds meer geconfronteerd worden met periodes van droogte, wordt het tijd dat de gewesten reageren door het vernieuwingspercentage van hun distributiekanalen te verhogen. Een verhoging van de overheidsinvesteringen, die perfect zou kunnen passen in het door de Confederatie bepleite "Green Deal"-herstelplan.

 

                                 

De emissie (onderwerp van de 3de tot de 16de minuut)